dimecres, 20 de maig del 2009

Què és l'IEVA?




Després d’un llarg procés de gestació, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) naix definitivament el gener de 1997. La celebració, a Aielo de Malferit, del I Congrés d’Estudis de la Vall li donà l’espenta definitiva a aquest projecte ideat per un grapat de dones i homes que preteníem per aquest mitjà fomentar la creació i la difusió de la cultura valldalbaidina i estimular-ne l’intercanvi amb altres comarques i altres cultures.


QUI SOM?
Més de dues-centes persones i entitats compromeses amb la Vall d’Albaida. Entre nosaltres hi ha persones de diferents sectors de la població: estudiants, llauradors, mestres, músics, periodistes, administratius, obrers, metges, professors universitaris..., i també tota mena d’entitats públiques i privades. Estem oberts a tots perquè volem configurar una associació independent, plural i tolerant.


QUÈ VOLEM?
Ser un element més per a la necessària vertebració comarcal. Hem nascut amb una clara vocació de fer comarca perquè els membres de l’Institut som part de la comarca. Volem coordinar esforços, però de cap manera crear competència amb allò que s’està fent, ni duplicar tasques. Ben al contrari, hem d’aprofitar la xarxa d’associacions de tot tipus ja establerta per tal de ser un espai de trobada de persones i d’idees.

Volem impulsar estudis sobre la Vall i per això tractem de:

–Arreplegar informació sobre la comarca.
–Analitzar-la i elaborar-la.
–Divulgar-la.

Desitgem compartir el nostre treball, tornar-li a la Vall allò que n’hem rebut. És, per tant, un plantejament obert en què qualsevol persona pot col·laborar en la mesura de les seues possibilitats.


COM HO FAREM?
Ens hem estructurat en huit àrees de treball:


–Llengua i literatura

–Festes i gastronomia

–Educació

–Comunicació social

–Artística

–Història i patrimoni

–Economia i ordenació del territori

–Sanitat i medi ambient.



RECURSOS
Som una entitat privada que es manté amb els recursos generats per les quotes dels socis; i a més, comptem amb el Patronatge de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, de la Caixa d’Ontinyent i de l’Ajuntament d’Ontinyent.


QUÈ HEM FET?
-Promoció d’investigacions mitjançant premis i ajudes.
-Publicació i difusió de llibres, vídeos i cd.
-Defensa del patrimoni.
- Organització de diverses jornades de reflexió i debat sobre temes d’interés per a la comarca.


ON ENS PODEU TROBAR?
De manera provisional, mentre no disposen de la nostra seu al museu etnològic de Benissoda, estem al local de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, al carrer de Sant. Francesc, 8 -46870 Ontinyent-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada