dissabte, 21 de juny del 2008

Premi "Fer Comarca" 2009: Associació Cultural "La Nostra Terra", d'Ontinyent



" El 2009, rep el premi "Fer Comarca" un col·lectiu cultural que mereix, potser com pocs altres, el ser reconegut com a pare i mare de la nostra Vall, de la seua idea i de la seua difusió efectiva. Des de farà ara vint-i-cinc anys, de manera decidida i clara i des d’un Ontinyent que llavors, al principi, no es mirava la Vall amb la confiança amb què ara ho fa, va apostar per treballar pel poble i pels pobles fent conéixer la història i l’anècdota, fent participar els estudiosos i els enamorats dels seus projectes, i facilitant l’accés a investigacions i realitats diverses d’una manera que mai abans no havia estat possible, amb atreviment i tot, podem dir. Per vocació, per decisió i per voluntat.

L’Associació Cultural “La Nostra Terra” va ser constituïda formalment el 16 de març de 1984 amb la intenció de defendre el patrimoni històric i artístic, cooperar activament en la publicitació dels nostres valors culturals i difondre els continguts artístics, històrics i socials tant d’Ontinyent com de la Vall sencera. I així, amb un interés constant per la investigació i la presentació pública, ens han regalat amb exposicions veritablement magnífiques, com ara les de “Ceràmica i la Pintura religiosa a les col·leccions privades d’Ontinyent”, “L’Amèrica indígena a les col·leccions privades valencianes”, el “Món del Tèxtil” o la impressionant “Tota Pulchra es (Mostra iconogràfica de la Puríssima a Ontinyent)”. A més, han preparat exposicions itinerants, com ara la dels Cristos de la Vall d’Albaida” o la de “Les Ermites de la Vall d’Albaida”. Han impulsat concerts de música clàssica, han divulgat l’obra de compositors d’Ontinyent com poden ser l’organista Vicent Rodríguez Montllor o el gran Onofre Penalba, han patrocinat cicles de conferències com les dels antics pobladors de la Vall, el de la Vall d’Albaida musulmana, el 750 aniversari d’Ontinyent com a Vila Reial, el record a Joan Fuster deu anys després de la seua mort, les jornades de la Indústria Gràfica en la Vall, les cinquenes trobades sobre Salut i Malaltia en els municipis valencians. I com no, han participat en un sensefí de publicacions variades i sempre interessants. Fins i tot s’han atrevit amb la restauració física d’algun element patrimonial, com és el cas assenyalat de les casetes del popular Via Crucis de Santa Anna a Ontinyent o de la recuperació de l’ermita ontinyentina de Sant Vicent Ferrer, un dificultós projecte que encara els ocupa.

De tots els treballs i feines que “La Nostra Terra” ha emprés, potser el més conegut, el seu vaixell capità, és la publicació dels vint-i-quatre números que duen ja de la revista “Almaig, estudis i documents”, que cada final d’any esperem en candeletes els qui ens estimem la Vall i la seua cultura per la varietat, riquesa i formalitat dels seus múltiples articles, tot un goig veritable i un esforç realment impagable. Més de tres mil cinc-centes pàgines del que ha esdevingut el vademecum imprescindible per interpretar-nos i saber-nos com a valldalbaidins i valencians.

És per tot això que, en aquest any de 2009, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, com a reconeixement pel treball realitzat durant els darrers cinc lustres en favor de la memòria i l’esperit de la nostra Terra Blanca, ha volgut concedir el premi “Fer Comarca” a l’Associació Cultural “La Nostra Terra” d’Ontinyent".




Text de Sergi Gómez llegit en l'entrega del premi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada