dissabte, 20 de març del 2010

L’IEVA manifesta el seu condol per la mort de Vidal Beneyto

José Vidal Beneyto havia estat l’intel·lectual valencià lligat familiarment a la comarca de la Vall d’Albaida que l’IEVA havia destinat a ser el ponent encarregat de tancar les sessions centrals del III Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida. Resident a París, ens havia comunicat, entusiasmat, que vindria al nostre país diumenge passat i que parlaria d’Europa i de València. A la seua conferència li havia posat el títol de ’Europa, cultura general i cultures europees’. Una setmana abans d’encetar-se les sessions congressuals ens van comunicar que una greu malaltia li impedia viatjar a l’Olleria. Damià Molla, que havia de ser el seu presentador i també sociòleg com Vidal Beneyto, va ser qui ocupà el seu lloc en la conferència de cloenda del Congrés. Malauradament la greu malaltia no l'ha poguda superar.

Ara ens han fet saber que José Vidal Beneyto, Doctor Honoris Causa de la Universitat de València, va morir la matinada de dimecres a París, als 80 anys. Valga des d'ací el nostre condol per a tota la seua família i per a tota la societat, ja que hem perdut una persona molt il·lustre, a més d’un valencià íntegre.

José Vidal Beneyto (Carcaixent 1929) que fou investit honoris causa per la Universitat en novembre de 2006, va destacar per la solvència intel·lectual i el compromís cívic amb el seu país. El professor Vidal Beneyto tenia una vinculació especial amb la Universitat de València, amb una meritòria tasca desenvolupada en l’àrea de la sociologia del coneixement i de la cultura. A la UV cursà estudis de Dret. Posteriorment, ja en plena activitat acadèmica, va mantindre una vinculació regular amb el Departament de Sociologia i Antropologia Social i amb la Facultat de Ciències Socials.

José Vidal Beneyto era també catedràtic de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid. A més era autor de nombrosos articles sobre la comunicació, i havia realitzat estudis de Filosofia, Sociologia i Dret a les universitats de València i la Complutense de Madrid, i que va ampliar a les de la Sorbona, Cambridge, Heidelberg i Frankfurt. Deixeble de Merleau-Ponty, Raymond Aron, Karl Lowith i Theodor Adorno, va ser secretari general de l’Agència Europea per a la Cultura de la UNESCO i membre de l’Acadèmia Europea de les Arts, les Ciències i les Lletres. A més, fou soci fundador del periòdic El País on escrivia anàlisis regularment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada