dissabte, 11 de setembre del 2010

El foc crema la nostra casa



La Junta Directiva de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida vol manifestar que ens sentim profundament tristos i dolguts pels terribles incendis que han patit la nostra comarca i les comarques veïnes.
Alhora, ens sentim molt decebuts perquè pensàvem que incendis com el de l’any 1994 no els tornaríem a viure, perquè esperàvem que la nostra societat havia madurat suficientment com perquè tothom valorara el nostre patrimoni natural. Allò que es valora és més difícil que patesca catàstrofes com aquesta perquè tot el món en té cura ja que tots esdevenen voluntaris que contribueixen a la seua protecció.
Constatem que ens queda molt de camí per a arribar a valorar el nostre patrimoni natural com fan a d’altres països europeus, per a mirar la naturalesa que ens envolta amb uns altres ulls. En aquesta qüestió tots hi tenim mancances, també els qui ara treuen pit i es fan fotos en la terra cremada. Darrerament la Conselleria de Medi Ambient ha reduït les aportacions a la vigilància i la prevenció d’incendis en un 60%; la Mancomunitat disposa d’un camió per a apagar incendis forestals del qual ni se n’ocupa (ni un euro per al seu manteniment); però tampoc no disposa de pressupost per tindre cura del paisatge protegit del Benicadell malgrat que ho dispose la llei. Poques unitats de bombers disposen d'un camió per a apagar incendis forestals –Ontinyent, per exemple, no en té cap. Tampoc és un tema important per als Ajuntaments, poques zones en poques poblacions disposen d’hidrants –preses d’aigua– amb condicions, pocs Ajuntaments organitzen o aporten ajudes als voluntaris per a feines de vigilància i prevenció.
I tot això sense que els ciutadans exigim res als nostres dirigents, sense comptar que encara són molts els que protesten per les poques mesures de protecció que es prenen, per les molèsties que els suposa no poder fer foc, no poder tirar deixalles....


L’IEVA demana un esforç a tothom, també als dirigents, perquè aquesta visió de les cendres els faça concretar esforços per previndre aquestes catàstrofes, i als ciutadans perquè miren la naturalesa com un bé propi i exigisquen mesures per protegir-la.



La Vall d’Albaida, 9 de setembre de 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada