El 27 d’abril de 1812 va tindre lloc a la Vall d’Albaida la batalla del Raboser contra les tropes de Napoleó en plena guerra del Francés. 200 anys després, s’han organitzat una sèrie d’actes que al llarg del mes d’abril se celebraran en els 6 municipis de la comarca més afectats per la batalla, els ajuntaments dels quals han constituït una comissió que està coordinada per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA). La conformen Albaida, Atzeneta d’Albaida, Bèlgida, Carrícola, Otos i el Palomar.
La programació d’actes començarà a Atzeneta dijous 12 d’abril, amb la inauguració d’una exposició etnogràfica de materials de l’època de la col·lecció privada de Marcial Martínez de Canals i de l’Associació Napoleònica Valenciana. També es farà una conferència inaugural al voltant de l’interés turístic de la Batalla del Raboser, a càrrec de Raquel Espinosa, gestora cultural. A partir d’ací, hi ha programat un cicle de conferències històriques que recorrerà els municipis organitzadors, totes a les 19.30 h. La del divendres 13 a Albaida tindrà com a ponent Abel Soler, dissabte 14 a Carrícola la farà Daniel Alfonso, divendres 20 a Otos Josep Ramon Segarra serà el conferenciant, dissabte 21 a Bèlgida anirà a càrrec de Vicent S. Rufino, divendres 27 al Palomar seran ponents Miquel Martínez i Joan Sancarlos. Després de cada conferència es projectarà l’audiovisual ‘Visió actual de la Partida del Raboser’, obra de l’Associació Fotogràfica de Carrícola. Finalment, dissabte 28 a les 18.30 h a Atzeneta d’Albaida hi haurà una taula redona amb la participació de tots els conferenciants i en la qual també intervindrà l’historiador Germà Ramírez.
Diumenge 29 d’abril es farà l’acte que tancarà aquestes activitats commemoratives, amb un encontre festiu a l’escenari de la batalla, a la partida del Raboser, situada al camí que uneix Bèlgida amb Atzeneta. A les 9.30 del matí, des dels ajuntaments d’Atzeneta d’Albaida i de Bèlgida eixiran les comitives fins a la Casa del Surdo, on s’iniciarà una desfilada encapçalada per l’Associació Napoleònica de València, que finalitzarà amb una dansada popular seguint la qual s’arribarà al lloc on s’inaugurarà un monòlit commemoratiu. Un xiquet de cada poble de l’Ombria del Benicadell, nascut en un mes d’abril, serà l’encarregat de descobrir el monòlit que servirà per recordar les víctimes de la Batalla del Raboser. L’any 1912 ja se’n volia fer un, amb motiu del centenari, però el projecte es va quedar inconclús a causa de la crisi del tristament famós Any Deu. Un esmorzar de germanor (per al qual caldrà adquirir prèviament els tiquets als ajuntaments abans del 25 d’abril) i una gran dansada popular posaran fi als actes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada