dimecres, 11 d’abril del 2012

Exposició del Bicentenari de la Batalla del Raboser

Aquest dijous 12 d’abril s’inicien els actes que s’han organitzat des dels ajuntaments dels pobles de l’Ombria del Benicadell i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, per commemorar la Batalla del Raboser, on es va produir un enfrontament entre la població de la Vall d’Albaida i les tropes napoleòniques el 27 d’abril de 1812. La primera activitat programada és la inauguració de l’exposició etnogràfica sobre el segle XIX, a partir de materials de l’època cedits per la col·lecció privada de Marcial Martínez de Canals, de l’Associació Napoleònica Valenciana i pel Comitè d’Agermanent d’Albaida-Ruelle sur Touvre.

Entre els materials que hi podem contemplar destaca la col·lecció de vestimentes i uniformes de l’època,  armament de foc del segle XIX com fusells, carabines i trabucs, a més de  banderins, tambors, forques, destrals, meloneres, etc, així com un “caldero de ranxo” de l’exèrcit napoleònic datat en 1812.

L’exposició està situada en la sala del Llavador del Museu de les Artesanies d’Atzeneta d’Albaida, de recent creació i dedicat al món de l’espart i al de les campanes. Es trobarà oberta tots els dissabtes de vesprada de 16.30 h a 18,30 h, i diumenges de mati d’11.30 h a 12.30 h, al llarg del mes d’abril. També es poden concertar visites cridant a l’ajuntament d’ Atzeneta.

Abans d’inaugurar l’exposició,
a les 19.30 h, Raquel Espinosa, gestora cultural i il·lustradora, farà una conferència sobre l’interés turístic de la Batalla del Raboser.

En l’organització d’aquesta commemoració participen els ajuntaments d’Albaida, Atzeneta d’Albaida, Carrícola, Otos, Bèlgida i el Palomar, i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. A més, el Centre de Professors (CEFIRE) d’Ontinyent ha inclòs dins la seua programació per als docents el cicle de conferències previstes en els actes commemoratius.

Les conferències tindran lloc els divendres i dissabtes del mes d’abril en els municipis organitzadors. La població que iniciarà el cicle de conferències sobre de la Batalla del Raboser i la invasió napoleònica és Albaida, on divendres 13, l’historiador Abel Soler parlarà sobre “Albaida i la guerra de Napoleó” a les 19.30 h en la Info Tourist. Dissabte continuaran les xarrades amb Daniel Alfonso, qui aportarà el seu punt de vista sobre la influència del territori en la Batalla del Raboser; serà també a la mateixa hora a les Escoles Velles de Carrícola.



Consulteu el programa complet en pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada