dimecres, 25 d’abril de 2012

Tocs de difunts per les víctimes de la Batalla del Raboser

En plena Guerra del Francés, el 27 d’abril de 1812 es va produir la batalla del Raboser, en la qual prop de 800 habitants de la Vall d’Albaida atacaren el destacament militar de l’exèrcit napoleònic establit a Atzeneta d’Albaida. Pel que sabem, la desigualtat militar va comportar que unes 110 persones de diferents pobles de la comarca moriren en el camp de batalla, i que més de quaranta en foren posteriorment afusellades.

Com a complement al conjunt d’actes commemoratius que des de mitjans d’aquest mes d’abril duem a terme, se n’ha afegit un de nou: un recordatori a les víctimes d’aquell fet d’armes que tindrà lloc divendres 27 d’abril, simultàniament als sis municipis que integren la comissió organitzadora: Albaida, Atzeneta, Bèlgida, Carrícola, el Palomar i Otos. Així, a les 19.30 h, les campanes de cadascun dels campanars tocaran a morts per homenatjar totes les persones que perderen la vida com a conseqüència de la Batalla del Raboser. No obstant, en el cas d’Otos els tocs seran festius, atés que faran al·lusió al miracle que, segons la tradició, va realitzar el Crist de la Fe protegint els otosins de les tropes napoleòniques, motiu pel qual és patró del municipi.

L’acte compta amb la participació de les parròquies respectives i del conjunt d’entitats organitzadores. Cal remarcar que en el cas d’Albaida les campanes seran accionades manualment pels membres de la Colla de Campaners, mentre que als altres cinc municipis els tocs estan mecanitzats.

Aquests tocs de campanes s’afigen al programa que arriba ara ja a la darrera setmana amb la conferència al Palomar, divendres, de Miquel Martínez i de Joan Sancarlos sobre ‘Palomarencs contra el Francés: la Batalla del Raboser’; i amb la taula redona de dissabte a Atzeneta d’Albaida en què hi intervindran tots els historiadors que han fet les distintes conferències i el professor Germà Ramírez Aledon, moderats per l’historiador Antonio Calzado.
Diumenge, un acte festiu clourà la commemoració al barranc del Raboser mateix, amb danses i un esmorzar, i en què s’inaugurarà un monòlit en memòria dels fets i de les víctimes. Per  a l’esmorzar, als ajuntaments de la comissió hi ha a la venda tiquets al preu simbòlic d’un euro, que es poden adquirir fins al dia 25 d’abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada