dijous, 26 de juliol del 2012

El (mal) finançament valencià, ben explicat per Rafael Beneyto

Divendres 6 de juliol, l’IEVA va celebrar la segona sessió del seu renovat i exitós “Espai d’Opinió” de contacte amb la societat civil, i ho va fer amb l’economista d’Ontinyent Rafael Beneyto i Cabanes, analista financer i membre de la comissió d'experts sobre finançament autonòmic de la Generalitat Valenciana. L'acte que va omplir la sala del Centre Cultural de Caixa Ontinyent estava programat en relació a la presentació del document 'Demos2' publicat per la fundació NEXE que coordina el professor Vicent Flor. La xarrada portava per títol 'El finançament dels valencians: una insuficiència històrica' i la gran majoria de la gent que omplia la conferència va sortir ben contenta de les explicacions de R. Beneyto.

Amb la claredat que el caracteritza i amb el suport de dades concretes, Rafael Beneyto va exposar la mala gestió econòmica i política dels governs valencians al voltant del finançament propi aprofitant el punt de partida en què ens trobàvem; la desfeta del sector de les caixes valencianes i la intervenció de l’estat sobre la Generalitat Valenciana. De forma didàctica, exposà la concepció i l’evolució del sistema autonòmic espanyol i el 'cas valencià d’accés a l'autonomia' que determinà el present. Incidí de manera ferma que l’estat havia transferit les despeses però seguia centralitzant la recaptació, de manera que les autonomies amb plenes competències no reben un finançament just en relació al seu esforç de benestar.
A més a més, fou clara l'explicació de Rafael Beneyto sobre altres punts a tenir en compte del finançament com són: la inversió pública de l’estat que no s’ajusta a objectius de població i que discrimina la inversió al País Valencià, les balances fiscals negatives del territori valencià amb un sistema que, malgrat estar per sota de la mitjana en riquesa de PIB, seguim sent un territori que paga més a l’Estat;  i la poca o nul·la implicació dels agents polítics, socials i empresarials valencians per solventar aquesta qüestió.




Obert el torn de preguntes, foren molts els assistents que van intervindre per tindre detalls de més qüestions puntuals, o explicar queixes o dubtes que Rafael Beneyto no va dubtar a contestar. D’aquesta manera, l’acte concloïa vora les nou de la nit.  El text base de la conferència es pot descarregar des de la mateixa pàgina de la Fundació Nexe de manera gratuïta, o es pot adquirir en qualsevol llibreria en format físic. Us animem a fer-ho!

Comptat i debatut, les conclusions són possitives al voltant d’aquestes jornades on l’IEVA contacta amb la societat civil de la Vall d’Albaida, presenta espais de reflexió i en què, a més, la gent respon amb l'assistència a un acte; en aquest cas la reflexió sobre finançament valencià, que en tota una època de crisi ens obliga a repensar el present.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada