dimecres, 28 d’agost del 2013

Festa de l'escaldà del raïm a Montitxelvo

L'hivern passat, l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida va atorgar el premi d'Investigació al projecte de Carlos Fuster dedicat a l'estudi dels riuraus de la Vall d'Albaida, unes edificacions rurals pròpies d'aquell sector de la comarca que trobem també, especialment, a la Safor i a la Marina Alta. Són construccions dedicades a servir d'aixopluc per als canyissos amb què es preparava la pansa, a les nits o en cas de pluja.
Durant l'acte de presentació del projecte, el propi Carlos Fuster va suggerir la idea de fer una 'Festa de l'Escaldà', com ja se'n fan a algunes localitats de la Marina, per a rememorar aquells treballs desapareguts a la nostra comerca en els anys 1970.
L'"escaldà" consisteix  a bullir el raïm en aigua amb un lleixiu fet expressament, després de la qual cosa s'escampa sobre uns canyissos que es posaran en un sequer al ras. El riurau té com a característica una série d'obertures, a mena d'arcs, que permet posar a cobert els canyissos de manera ràpida en cas de necessitat.

Aquella proposta s'ha materialitzat amb la festa que es farà aquest cap de setmana a Montitxelvo amb l'exposició "La cultura de la pansa a Montitxelvo", a la Casa de la Música. Dissabte, s'hi presentarà el número 2 de la revista 'Riuralogia', a càrrec del seu director Juan M. Rey i de Carlos Fuster, i es farà un sopar popular amb l'actuació musical de Baraca Folk. I diumenge, a partir de les nou del matí, tindrà lloc el treball de l'escaldada al riurau de Vicente Mahiques, seguit d'un esmorzar amb l'animació musical dels dolçainers tabaleters de la Safor i del grup de danses l'Ofra de Castelló de Rugat.

Diumenge passat ja es va fer una "escaldà" a Terrateig per a l'elaboració d'un documental en què també hi col·labora l'IEVA.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada