dijous, 17 de setembre del 2009

Continuen les xerrades sobre els 400 anys de l’Expulsió dels Moriscos



Este divendres, 18 de setembre, tindrà lloc, a Quatretonda, la conferència de d’historiador Manuel Ardit, “Els Moriscos al Regne de València: Una visió històrica”.
Aquesta activitat tindrà lloc a la Sala d’Audicions del Centre Social, a les 20h. La conferencia esta organitzada per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Quatretonda.

Aquesta conferencia es la segona que es realitza a la Vall d’Albaida, dins del cicle de conferencies i activitats que l’IEVA està organitzant en este any per a commemorar els 400 anys de l’Expulsió dels Moriscos del nostre territori. Al mes d’agost, es va realitzar la primera de les conferències d’aquest cicle a Bocairent, amb el professor de la Universitat de València Manuel Lomas.
Al llarg d’octubre i novembre continuaran realitzant-se més conferencies en diferents poblacions de la Vall d’Albaida.

A part del cicle de conferencies, aquest any el calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia de 2009 està dedicat a esta fita en tots els seus apartats, i també el sopar dels socis de l’IEVA es va dedicar a la cuina morisca a partir de les receptes del calendari.
Al voltant del 1600, bona part de la població de la Vall d’Albaida i del Regne de València estava constituïda per ‘moriscos’: musulmans obligats per la Corona i l’Església a practicar el catolicisme des del 1525. El fracàs de les polítiques d’assimilació propiciades pel clergat, la Inquisició i la monarquia, i el temor que hi havia a la Cort, d’una revolta general dels moriscos en connivència amb l’Imperi Turc, portaren el rei Felip II de València (III de Castella) a deportar-los al Magrib en la tardor del 1609. La neteja ètnica afectà centenars de milers de persones i deixà buits molts pobles, alguns d’ells per a sempre.

El proper 22 de setembre la Federació d’Instituts d’Estudis Valencians realitzarà un acte de presentació de tots les activitats organitzades per tots els instituts d’estudis al voltat d’aquesta fita històrica a València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada