dijous, 27 d’octubre del 2011

Jornada 'Sanchis Guarner'


L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), amb la col·laboració de l’Associació Cultural la Nostra Terra, va celebrar el cap de setmana passat dos actes culturals dins les Jornades d’Estudi que sota el títol de "LA VALL D'ALBAIDA: DES DE SANCHIS GUARNER I ENRIC VALOR A L'EDICIÓ ACTUAL DE LLIBRES" ­­­­­­­­­han servit perquè totes dues entitats homenatjaren enguany Enric Valor i Sanchis Guarner, amb ocasió del centenari dels naixements de tots dos.

La segona d’aquestes Jornades, la del cap de setmana passat, va consistir en dos actes ben diferents: en primer lloc es va fer un recital poètic a Agullent, divendres a la nit, a l’Auditori ‘Josep Maria Bru’, a càrrec del professor i poeta Lluís Alpera, el qual, acompanyat al piano pel músic Antoni Abadia, va mostrar als assistents les seues facultats recitatives amb una mostra antològica de l’obra poètica valenciana més representativa. Per tancar el recital, el poeta va recitar l’”Himne al filòleg”, del qual Lluís Alpera és autor. La música de l’Himne, l’autor de la qual és el conegut compositor agullentí Josep Maria Bru, la vam poder escoltar en la seua transcripció al piano de la mà del mateix pianista Antoni Abadia.

Dissabte al matí va tenir lloc al Centre Cultural de la Caixa d’Estalvis d’Ontinyent, a la capital de la comarca, una taula redona sobre la vida i l’obra de Manuel Sanchis Guarner, filòleg i mestre de mestres valencians, amb la intervenció de diferents professors i investigadors coneixedors de la vida i de l’obra del que va ser un dels més importants investigadors de la llengua i fervent divulgador de tot allò relacionat amb la cultura, llengua i folklore del País Valencià. Hi van intervenir, al llarg de tot el matí, els professors Lluís Alpera, Antoni Ferrando, Vicent Garcia Perales, Vicent Moreno, Antoni Espí, Rafael Roca i Emili Casanova que va fer també de moderador. Cadascú va destacar uns aspectes diferents de Sanchis Guarner en les seues lliçons magistrals, però els que l’havien conegut personalment van fer també les seues respectives introduccions de caràcter sentimental, tot narrant significatives anècdotes per fer entendre que, a més de ser el filòleg homenatjat un gran estudiós de la llengua, també reunia una sèrie de valors cívics i ètics que no sempre van ser acceptats de bon grat per part de la societat valenciana durant els anys difícils de la transició cap a la democràcia dels passats anys setanta.

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida treballa ja en l’organització de la tercera i darrera jornada del cicle. Dedicada al món de l’edició de llibres, se centrarà a debatre la situació que viu el món editorial en una etapa de canvis profunds protagonitzats per les noves tècniques d’impressió, els llibres digitals, les autoedicions i la xarxa Internet. Serà dissabte 26 de novembre, amb la participació d’escriptors, editors, llibreters i periodistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada