dissabte, 3 de novembre de 2012

Presentem 'El mirall pautat'

'El mirall pautat: recull d’expressions i parèmies musicals en la tradició popular' és un treball d’investigació realitzat pels valldalbaidins Frederic Oriola Velló i Amparo Blas Núñez.

L’associacionisme musical valencià és un dels puntals de la societat civil valenciana, a més de tractar-se d’una de les senyes d’identitat i un dels trets diferenciadors de la nostra col·lectivitat. Però si aquesta és la realitat, la d’un país de músics, la veritat és que a hores d’ara ben poques obres s’han dedicat a rescatar sistemàticament la riquesa paremiològica que a l’ombra d’ella s’havia creat. Al respecte sols podíem citar els treballs pràcticament exhaurits d’autors com el folklorista català Joan Amades o l’alcoià Ernesto Valor.

D’ací la importància d'aquesta obra, que amb 3.212 cites pretén ser el recull més complet d’aforismes, dites, expressions, frases fetes, locucions, modismes, parèmies, proverbis, refranys i versets en llengua catalana de temàtica musical. El resultat serà el mirall, mitjançant el qual s’intentarà acostar la visió que els coetanis tenien al voltant de la figura dels músics; quins prejudicis pesaven sobre ells; quins eren els estereotips on se’ls encasellava; quines eren les crítiques que se’ls feien; o el per què d'aquestes visions.

De bestreta cal indicar com aquest treball és fruit d’una beca d’investigació concedida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la qual ha donat com a resultat un llibre fresc i fàcil de llegir, apte per a tots els públics, especialment per als músics i als amants de la paremiologia. A més, compta amb un pròleg del professor, acadèmic i expert en dialectologia catalana Emili Casanova Herrero.

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, en col·laboració amb el Conservatori Professional d’Ontinyent, organitzem la presentació d’aquest treball. Serà dijous 8 de novembre, a les 20,30 hores, a la seu d’aquesta institució musical ubicada a la plaça de la Coronació núm. 27.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada