dimecres, 26 de febrer del 2014

EXPOSICIÓ: Elías Tormo i el I centenari de la Història de l'Art en la Universitat espanyola



Aquesta exposició tracta la polifacètica i interessant figura d'Elias Tormo Monzó (Albaida, 1869–Madrid, 1957): catedràtic, degà, vicerector i rector en la Universitat Central, membre del Centro de Estudios Históricos, del patronat del Museo del Prado, de les reials acadèmies de Belles arts i de la Història, del Parlament i el Senat, ministre d'Instrucció Pública i Belles Arts...


En la seua trajectòria commemorem específicament el primer centenari a Espanya de la càtedra d'Història de l'Art: en 1904 va obtenir la d'Història de les Belles arts, que en 1913 i a proposta del claustre de la Facultat de Lletres de la Universitat Central va passar a denominar-se d'Història de l'Art, integrada en la secció d'Història.

Una arrel que en bona part ha arribat fins als nostres dies en les més de vint universitats espanyoles on s'imparteix. La figura de Tormo és rellevant en l'avanç del coneixement de la disciplina, però també en les mesures de protecció del patrimoni artístic i de les iniciatives de la seua difusió a través del turisme. 


La seua biblioteca i arxiu es custodien principalment a tres institucions: la Universitat Complutense de Madrid, la catalogació de la qual va finalitzar Juan Manuel Lizarraga en 2012, la Fundació Sant Joan de l'Hospital a València, els fons del qual contribueix a catalogar la Universitat de València al costat de Margarita Ordeig amb alguns estudiants entre 2000 i 2005, i el Col·legi de Corpus Christi a València, els fons del qual ha catalogat la Universitat de València amb alumnat del Màster d'Història de l'Art i Cultura Visual entre 2013 i 2014, alhora que es completa la catalogació en l'altre centre valencià esmentat. La informació que es presenta en aquesta exposició és un avanç d'aquesta catalogació, que aportarà un instrument unitari de classificació. 


Dirigida per Luís Arciniega García (UV), l'exposició arriba a Albaida amb la col·laboració de l'Institut d'Estuids de la Vall d'Albaida i la promoció del vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València.


La mostra, instal·lada al Museu Internacional de Titelles-MITA d'Albaida, s’inaugurarà divendres 28 de febrer de 2014, a les 20.00 h, amb les intervencions del director de l'exposició Luís Arciniega, de l'alcalde d'Albaida Josep A. Albert, del vicerector de Participació i Projecció Territorial Jorge Hermosilla, i d'Antonio Tormo, nétd'Elias Tormo i degà de la Facultat de Biologia de la Universitat Complutense de Madrid.

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada