dimecres, 24 de juny del 2009

El concepte de la Vall d’Albaida en la presentació del III Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida



El passat 20 de juny va tenir lloc a Ontinyent la presentació del que serà el III Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida, que tindrà lloc en el mes de març a l’Olleria.

En la presentació es va realitzar una taula redona on van participar els professors Emili Casanova i Carme Agulló de la Universitat de València i els politics Pere Major, Vicent Moreno i Filiberto Tortosa, fent de moderador el vicepresident de l’IEVA, Ximo Urenya. En la taula redona es va parlar del concepte de comarca, des del seus inicis pels anys 60 fins a l’actualitat. Cada ponent va explicar des d’una vessant es sentit de la Vall d’Albaida.

Va trencar el gel Emili Casanova, que va llegir en nom del Professor de la Universitat de Reus, Xavier Ferre, (que per motius de treball no va poder assitir a la presentació) un treball on es feia un estudi exaustiu de la revista l’Escala, i de totes les activitats que es van realitzar en els anys seixanta i setanta al seu voltant. A continuació Pere Major, va continuar explicant els anys de la transició i l’aparició de la revista Benicadell, i seguint este fil Vicent Moreno, va mostrar diferents publicacions, pegatines i butlletins de la gent que va continuar treballant pel concepte de la nostra comarca lligat al grup PSPV-PSOE.
A continuació, Carme Agulló va explicar des d’un punt de vista de fora de la Vall com este territori vertebrat per els nuclis de Xàtiva, Alcoi, Gandia i Ontinyent intenta ser una comarca, destacant els dos pols d’Ontinyent com a capital de serveis i Albaida, com a capital natural i cultural. A la taula redona es va destacar el treball de diferents persones com Vicent Montés, José Ángel Gironés, el germans Bodí, Joan Bravo i tants altres va destacar com a primera generació en "fer comarca", i que continuant este cami i de forma quasi paral.lela l’Institut José Segrelles, que va tenir també un paper important reunint i formant als joves Vall d’Albaidins, de la categoria d’Emili Casanova, Joan Olivares, Toni Canet, i tants altres que des de les seus professions continuen fent comarca. També es va explicar a partir de totes estes inquietuts l’origen de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, com a organisme institucional i després en la vessant cultural la creació de l’Institut d'Estudis de la Vall d’Albaida.
La taula redona va finalitzar amb una presentació en power point sobre la tasca de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, els serveis que presta i la potencialitat que té i que pot tenir, amb les paraules de Filiberto Tortosa, president de la Mancomunitat. En finalitzar es realitzar un interessant torn de paraules, deixant molts temes a treballar en el proper congrés d’estudis.


Va continuar l'acte amb les paraules de la presidenta, Maria Josep Garcia, que va presentar el que serà el III Congres d’estudis a l’Olleria. Agraí al seu ajuntament el recolzament en este projecte, ja que el Congrés ens dona una oportunitat per a reflexionar sobre el que som i volem ser, per analitzar i estudiar la realitat ja escrita en la història col·lectiva, la que vivim i la que viurem i també una bona excusa per relacionar-nos, dialogar i obrir portes i camins envers un futur grat per a tothom. L’IEVA va continuar, vol una cultura de la paraula, del diàleg, de l’entesa i de la llibertat, on tothom que tinga alguna cosa que dir la puga dir amb veu forta i clara.
Garcia, en nom de l’IEVA i de la comissió organitzadora del III Congrés, va sol·licitar la col·laboració de totes les institucions públiques o privades que, amb el seu patrocini, poden ajudar a fer realitat tots els objectius d’aquest Congrés. I per últim va agrair la col·laboració a tots.

L’acte va finalitzar amb el lliurament per part de Filiberto Tortosa, en nom dels patrons de l’IEVA -Ajuntament d’Ontinyent, Mancomunitat de Municipis i Caixa Ontinyent- dels llibres d’actes del II Congrés a l’alcalde de l’Olleria, Julia Engó que va recollir el testimoni de la ciutat d’Ontinyent, on es va acollir l’anterior congrés d’estudis en el 2004.

El propers actes precongressuals es centren en un cicle de conferències sobre la “Commemoració dels 400 anys de l’expulsió dels moriscos”, que s’iniciaran amb una excursió a Elx el proper 5 de juliol i continuaran amb una sèrie de conferències per tota la comarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada