dimecres, 2 de setembre del 2009

La música tradicional valenciana és menystinguda per les administracions: Conclusió de la II Jornada sobre les danses de la Vall d'Albaida







La falta absoluta de suport de tot tipus a tot allò que siga tradicional valencià, música, danses, cultura autòctona... va una de les principals conclusions a les que van arribar els participants de la taula redona dins la II Jornada sobre les danses de la Vall d’Albaida celebrada que es va celebrar dissabte passat, dia 29 d’agost al Centre Cultural d’Alfarrasí.

La jornada es va encetar amb les paraules de la presidenta de l’IEVA, Maria Josep Garcia, del regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alfarrasí i d’una representant del Grup de Danses “La Balleruga”, col·lectiu que està enllestint ja la feina per tal que el poble d’Alfarrasí aculla la 32ena edició de l’Aplec de Danses de la Vall d’Albaida.

L’etnògraf Sergi Gómez va oferir un seguit de comentaris sobre el perquè de la dedicació de la Jornada al fet de la música tradicional i al seu estat actual a la nostra comarca abans de presentar el primer dels ponents, el dolçainer bocairentí Joan Martínez, pioner en el món dolçainer, que ens oferí un panorama històric de l’instrument i de la seua recent recuperació, sense estalviar-se els aspectes més crítics de la mateixa i afirmant el problemàtic del seu futur dins la música d’arrel tradicional.

Tot seguit vingué un moment amable, el taller que Pilar Dauder, bona coneixedora del vestidor tradicional valencià, va impartir sobre l’ús del mantó de “Manila” per a les dones dansadores.

La taula redona va ser l’últim acte celebrat la vesprada del dissabte i, malgrat la discreta presència d’assistents, la sessió va resultar interessant i va encetar una constant participació dels que en principi només eren convidats.




En acabar les intervencions dels ponents es va passar a escoltar la veu brillant d’un d’ells, el bocairentí Toni Navarro, “Violí”, interpretant una cançó de batre amb lletra de Sergi Gómez, i altres mostres de música tradicional a la comarca. Després va ser el torn musical de Joan Carles Colomer amb l’acompanyament de músics de la rondalla “El Baladre”, de Muro, i també de l’ànima del grup musical “La Gent del Desert”, Jesús Barranco. Fins i tot al final de l’acte va haver un improvisat espectacle de música i cançó on van participar tots els que hem citat abans i també quatre balladores de “La Balleruga” que van fer una demostració de la seua agilitat i bon sentit del ritme, vestides amb els texans que portaven i descalces algunes per evitar els tacons.

Els altres participants en la taula redona van ser Beatriz Calabuig, responsable del funcionament de l’Escola Banda Instructiva Musical d’Alfarrasí i Vicent Benavent, director de “La Banda” d’Alfarrasí, el qual, per demostrar com en són de partidaris a la seua agrupació que la dolçaina siga un instrument normal en els conservatoris i escoles de música, va dir que a l’escola de la Banda sí que es pot aprendre aquest instrument.




Tots els participants es van mostrar molt crítics durant les seues intervencions, i no només amb l’administració, que ignora descaradament tota manifestació musical d’arrel tradicional o si és en valencià quan es tracta de cançons. Només és possible sentir en la majoria de les emissores i en les televisions valencianes, públiques i privades, música tradicional a horaris de mínima audiència. Les crítiques llançades des de la taula redona i també des del públic van ser també als responsables locals de l’organització d’actes culturals i fins i tot als mateixos components de les agrupacions de músics, molts d’ells, segons els participants en la taula, han perdut la visió popular, d’animació cultural de la societat... i han permés en moltes ocasions la seua prostitució i la seua dedicació a altres objectius estranys dins del que sempre s’ha entés com a música del poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada