dijous, 29 d’octubre del 2009

25ena Mostra de Titelles a la Vall d'Albaida



La pròxima setmana, del 3 al 8 de novembre, els escenaris de 18 poblacions de la Vall d'Albaida obrin les seues portes per acollir una de les manifestacions culturals més reeixides de la comarca i de la Comunitat Valenciana: la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d'Albaida que en esta ocasió aplega a la seua 25a edició.


Sota la direcció artística de Vicent Vila, responsable de l’Escalante Centre Teatral, la programació està formada per 52 funcions dividides a parts iguals entre sessions escolars per un costat i per a tots els públics i públic adult, per un altre, a càrrec de 22 companyies (sis internacionals, set valencianes i nou de la resta de comunitats espanyoles).


Entre les línies seguides per a potenciar la programació destaca el rècord de companyies procedents de fora de les nostres fronteres. Dos solistes de referència mundial en les seues disciplines: l’australià Richard Bradshaw en les ombres i el rus Victor Antonov en les marionetes de fil, encapçalen un repartiment que es completa amb The pig dels anglesos The Whalley Range All Stars, El elefantito dels Muschetarii (mosqueters) de Romania, El país azul dels francesos Azika i la carpa dels italians Teatro delle Briciole on representen la seua particular versió de El patito feo.

Aquesta internacionalització no ha suposat que la mostra deixe de costat el seu caràcter de punt d’encontre dels titellaires valencians. De fet, Bambalina Teatre Practicable (Kraft) rebrà el Premi d’Honor de la MIT per haver-hi posat en marxa el festival i estaran acompanyats per Anem anant Teatre (Joan Sense Por), Lluerna Teatre (Rosegó el rodamón, a més de l’exposició retrospectiva dels seus vint anys sobre els escenaris), Teatre Buffo (La flauta màgica), Teatre de la Caixeta (Asteroide B612) i Títere (Contes sobrenaturals).

Igualment de diversa és la representació de l’Estat espanyol. Des d’Andalusia apleguen Axioma Teatro (Violeta), Búho & Maravillas (Los músicos de Brenes), El espejo negro (“Es-puto” Cabaret) i Zur Teatro (Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar).

Catalunya també està amplament present amb Microcosmos Teatre (Réssurection à la carte), TaaaT (Mal de closca) i Trac Trac Titelles (Hansel i Gretel). Finalment, la programació es completa amb els bascos de Behibi’s (El viaje de Mur) i els aragonesos de Producciones Viridiana (En la cadiera).

Un altre vessant reforçat en aquesta ocasió és l’increment dels espectacles per a un públic adult i en espais alternatius. Així, diverses obres s’escenificaran en pubs i llocs d’oci per treure la MIT al carrer. Per un altre costat, dos muntatges, The pig i El patito feo, segueixen una línia poc convencional; mentre el primer s’instal·la en mig del carrer i eix a l’encontre de l’espectador, el segon l’ubica dins del seu espai escènic fent-lo partícep de la representació.
Per últim, el festival demostrarà que els titelles no són sols cosa de xiquets: d’això s’encarregaran dos propostes en les que la música juga un paper predominant (Résurrection à la carte i Contes sobrenaturals), la versió per a adults del show de Richard Bradshaw i la funció d’una de les companyies pioneres en aquest àmbit: El espejo negro.

Els Premis “Mostra de Titelles”, atorgats per un jurat format per periodistes i programadors vinculats al món del teatre, seran els encarregats de destacar les millors propostes d’aquest variat ventall que permet durant la primera setmana de novembre conèixer totes les possibilitats narratives i escèniques dels titelles al mateix temps que ofereix una ampla visió del teatre de marionetes d’arreu del món.
En aquest enllaç (www.mancovall.com/docs/cultura/MIT2009.rar) podeu descarregar-vos el dossier de premsa i imatges d'alguns dels més de 20 espectacles programats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada