dimecres, 17 d’octubre del 2012

Ja el tenim ací: Calendari de Tradicions, Gastronomia i Festes 2013



 Una cita ineludible de cada tardor és la presentació del Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia que publiquem des de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. Després de tretze anys, continua ben viva una publicació que arriba a nombroses llars, associacions i llocs de treball per aportar un conjunt d’informacions ben útils i pràctiques.

Tenint en compte la importància i la diversitat que presenta el món festiu a una comarca de trenta-quatre municipis, per a l’any 2013 hem volgut evolucionar el contingut del calendari per unir dos elements inseparables, de manera que va dedicat a la relació entre la festa i el treball. Al llarg dels dotze mesos, el calendari analitza aquelles activitats professionals (restauració, construcció de carrosses, floristeria, preparació d’escenaris, etc.) que, exercides entre l’anonimat i la professionalitat, són necessàries per tal que es desenvolupen els actes i que el públic puga gaudir-ne.
La referència històrica en aquesta edició es dedica al 75 aniversari de la Guerra Civil espanyola. L’historiador Antonio Calzado hi publica un estudi sintètic i un mapa que cartografia els enclavaments dels principals esdeveniments relacionats amb aquell moment històtric a la nostra comarca.

La complexa realització del Calendari ha estat coordinada per Daniel Alfonso, Ximo Urenya, Maria Josep Garcia i Joan Sancarlos. Les fotografies són obra majoritàriament de l’ontinyentina Xelo Martínez, tot i que també hi ha instantànies de Juan Penadés, Toni Francés i de Foto Benavent. L’albaidí Vicent Esplugues ha dissenyat i maquetat tant les portades com les pàgines interiors. Els textos que expliquen les fotografies festives de cada mes els han redactats Pep Alfonso, Carme Doménech, Manolo Galiana, M Carmen Mompó, Imma Tormo, Joan Sancarlos, Jesús Bordera, Marc Gomar, Anna Cuquerella, Rafa Jordà, Miquel Àngel Múrcia i Teodor Móra. Des de l’IEVA volem reconéixer el treball de disseny i maquetació del calendari, i la paciència oferida per l’albaidí Vicent Esplugues. Finalment, la impressió l’ha duta a terme Imprimint La Vall. I, parlant d’empreses, han col·laborat en la preparació de les fotografies dels mesos Pastisseria Mora, Carrosses el Llombo, Cereria J. Galbis, Finca ‘el Barranquet de Baix’, Ballet Master’s, Orquestra Tekila, Flors Tono, Pirotècnia Aitana i Imprimint la Vall.

Han participat també en aquest treball en equip Josep Albinyana, qui ha recopilat les frases fetes entre altres havers, i també Dolors Sanchis, Àngel Canet, Mara Vicent, Joan Torró,  Vicent Terol i Imma Ibáñez, entre altres amics.

La primera de les presentacions del Calendari tindrà lloc divendres 26 d’octubre a Ontinyent, al Saló de Plens de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida a les set i mitja de la vesprada, amb la participació de bona part dels autors de l’edició de 2013. Posteriorment es faran altres presentacions al llarg de la nostra geografia comarcal.

El calendari estarà a disposició de tots els socis i de les persones interessades durant els actes de presentació, així com en la parada que tindrà l’IEVA en la Fira Gastronòmica d’Ontinyent. També serà a la venda en llibreries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada